zondag 18 november 2007

Moro

Dominicaanse rijst met bonen.
(recept van 26 oktober)

Voor 10 personen

  • 2 kg rundergehakt
  • 2 blik bruine bonen à 800 g
  • 1,5 kg rijst
  • 1 grote ui
  • oregano
  • thaise basilicum
  • cayennepeper
  • bosje peterselie
  • 4 eieren
  • adobo
  • peper
  • zout
  • paneermeel
  • pakje boter
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 blik tomatenpuree
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje lenteuitjes
  • 8 tomaten
  • wittekool, rode kool, ijsbergsla, komkommer
Wrijf de oregano fijn in je handpalm en meng dit samen met de cayennepeper, adobo, zwarte peper, zout, fijngesneden half bosje peterselie, de 4 eieren en het gehakt.
Kneed er ook paneermeel door, totdat het mengsel redelijk stijf is.
Draai er gehaktballetjes van ter grootte van een ei.
Bak de gehaktballetjes langzaam in de boter.

Snij voor de salade de kolen en de ijsbergsla in reepjes en de komkommer in plakjes.
Meng dit alles en voeg vervolgens de in plakken gesneden tomaat toe.
Meng vlak voor het opdienen nog een dressing door de salade.

Smoor een mengsel van de fijngesneden ui, de helft van de parika's, de rest van de peterselie, 2 bouillonblokjes, nog wat tomatenpuree en twee gehakte teentjes knoflook.
Voeg als de ui zacht is de blikken bruine bonen (inclusief vocht) toe.
Als dit geheel weer kookt voeg dan de gewassen rijst toe en vul aan met water totdat het 1,5 cm boven de rijst staat.
Even goed doorroeren en het mengsel afdekken met aluminiumfolie.
Op laag vuur laten koken, totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen (15 à 20 min)

Maak een saus door de rest van de fijngesneden paprika, een halve gesnipperde ui en het in ringetjes gesneden bosje lenteuitjes te wokken en aan te vullen met een scheut tomatenpuree.
Voeg hier de gehaktballetjes aan toe.

Serveer alles - eet smakelijk!



Geen opmerkingen: