3 pakken bakkeljauwfilet (toko) - ook wel stokvis, gedroogde en gepekelde kabeljauw
2 cassave's
2 zoete aardappels
8 yam's (broodwortel, ook wel (pom-)tajer, oeroei, taro of yàutia)
1 ocumo (ook een soort yam)
5 bakbananen
2 bloemkolen
2 broccoli
rode en groene paprika
2 uien
3 eetlepels kerriepoeder (masala)
fishsauce
peterselie
2 winterpenen
zakje croutons
stuk fèta
laurierblaadjes
Bakkeljauw een dag vantevoren weken en eventjes koken in ververst water met een paar teentjes knoflook, om de vis zo goed mogelijk te onzouten.
Kook de in roosjes verdeelde bloemkool in totaal 10 min, samen met de stukjes peen. Voeg na 5 minuten de broccoliroosjes toe. Giet de groentes af.
Bak de ui en de paprika.
Ondertussen de knollen (in grote stukken) koken. 20 min. De bakbananen in hun schil koken.
Breek de bakkeljauw in stukjes, vis er zoveel mogelijk van de graten uit. Voeg toe aan de ui: kerrie, fishsauce, visbouillonblokjes, laurier en laat even smoren. Roer de bakkeljauw erdoor en ook de fijngehakte peterselie. Even goed doorwarmen.
Voeg blokjes fèta, croutons en slasaus toe aan de groentes en serveer als salade.
Serveer de gekookte knollen op een schaal in lange plakken. Serveer de gekookte bananen op dezelfde manier.
De kleurrijke kokers bestaat uit een wisselende groep enthousiastelingen die de verschillende culturen in de Groninger wijk Beijum letterlijk en figuurlijk willen proeven. Dit gebeurt op de vrijdagavonden, onder leiding van een uitgenodigde chefkok - in sessies van 4 weken.
In principe zijn alle Beijummers welkom om mee te koken. We vragen alleen als tegenprestatie om mee te helpen koken voor en tijdens de 'Bruisend Beijum' feesten. Je kunt je aanmelden via het Heerdenhoes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten