vrijdag 30 maart 2007

Couscous met lamsvlees à la Latifa

De couscous wordt klaargestoomd in een speciale couscous-pan: een pan met een stoommand er boven. Daarna wordt ze geweld in de jus van de saus die erbij geserveerd wordt.
Erg lekker!

Het recept (4 personen):

  • 500 g. lamsbout
  • 250 g. winterpeen
  • 250 g. uien
  • 1 extra ui
  • 250 g. aardappels
  • 250 g. courgette
  • pot / blik kikkererwten
  • dubbelblik tomatenpuree
  • paprikapoeder
  • olie
  • peper, zout
  • 500 g. couscous


Was het lamsvlees en snijdt in vrij grote stukken.Zet op het vuur met een flinke scheut olie, veel paprikapoeder, zout, peper en de tomatenpuree.
Snipper de extra ui erbij en zet alles net onder water.
Schraap de penen schoon, halveer en snijdt in vingerlange stukken.
Maak de uien schoon, maar snijdt ze verder niet.
Schil de aardappels en snijdt de courgette in achten.

Doe de couscous samen met een kop water in een schaal en wrijf met de hand de couscous los.
Gooi er een scheutje olie bij en wijf vervolgends weer los.

Als het vlees kookt kunnen de uien en de penen erbij.
Doe de couscous over in de stoommand. Houdt het vuur hoog.

Na 25 à 30 minuten is de couscous klaar en wordt overgedaan in een schaal of pan.
Schep jus van de saus en gooi dit over de couscous. Roer dit voorzichtig doorelkaar.
(De verhouding couscous en jus zal ongeveer 1 op 1 zijn).

Haal de uien uit de saus voordat ze helemaal uit elkaar vallen.
Als een kwartier later het lamsvlees bijna gaar is, kunnen de aardappels en na 5 minuten de courgettes er door. Laat nog een kwartiertje pruttelen.
Roer de kikkererwten door de saus.

Schep de couscous op een schaal en verdeel de groenten, het vlees en een deel van de saus er over. Serveer de overgebleven saus er los bij.
Dien op met olijven en Arabisch-zoetzuur.

1 opmerking:

Kleurrijke Kokers zei

In een rijstkoker met stoommand lukt het stomen van de couscous ook. De saus kan dan 'gewoon' in de pan eronder worden klaargemaakt.