zaterdag 12 mei 2007

Afghaanse rijst - Gabli Pilaw

We hebben weer een nieuwe chefkok! Ze heet Zurghijá en ze komt uit Afghanistan. De komende weken wordt het dus genieten van de Afghaanse keuken.

De Afghaanse rijst is een heerlijke aromatische rijst. Vandaag geserveerd met een salade.

Het recept (4 personen):

  • 250 g. rijst
  • 250 g. wortelen
  • 1 ui
  • 1 kopje rozijnen
  • 1 zakje geschaafde amandel (50 g.)
  • 1 kopje gepelde pitstache noten (waren we vergeten)
  • 1 tl. gemalen komijn (ook wel djintan)
  • 1 tl. gemalen geelwortel (ook wel koenjit of kurkuma)
  • komkommer
  • ijsbergsla
  • paprika
  • tomaten
De rijst goed wassen.
De wortels schrapen, in smalle, dunne reepjes snijden (julliëne) en smoren in een dikke pan met een laagje olie.
Rozijnen goed wassen en bij de wortels doen.
Als de wortels bijna gaar zijn, de amandelen en de pistachenootjes toevoegen en nog 5 minuten smoren.
Kook de rijst gaar.
Snij de ui in ringen en bak ze goudbruin in een laagje olie.
Meng de rijst, het wortelmengsel en de uiringen voorzichtig (anders gaat de rijst plakken), samen met de komijn en de geelwortel en laat de smaken nog 5 minuten op elkaar inwerken.


Serveer met de salade van de komkommer, de ijsbergsla, de paprika en de tomaten.

2 opmerkingen:

Kleurrijke Kokers zei

Tip:
Als je de rijst wast, verwijder je los zetmeel en zal de rijst minder kleven. Rijst (met name Basmati) kun je een half uurtje vantevoren weken - ze is dan eerder gaar.

Eenmaal gare rijst kun je het beste even met rust laten. De korrels koelen en stijven dan een beetje op, waardoor ze minder makkelijk breken. Niet meteen roeren dus - dan krijg je pap.

Rockaille zei

Lekker, lijkt me!
Ga ik ook een keer maken...
Lees ook mijn verslag van een heerlijk avondje Afghaans eten, met muziek en sprookje, in een Utrechts buurthuis:
http://zilvervis.wordpress.com/2010/11/11/afghaanse-geneugten/