zaterdag 6 oktober 2007

Dominicaanse Sancocho


We zijn in dit nieuwe seizoen begonnen met een nieuwe chef: Aura.

Zij komt uit de Dominicaanse Republiek en we maakten gisteren met haar Sancocho, een soort maaltijdsoep:

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 250 g. hamlappen
  • 350 g. krabbetjes
  • 250 g. spek
  • 3 groene kookbanananen
  • 3 stuks yautía (in de toko ook wel (Chinese) Tajer of Tayer)
  • 2 cassaves
  • 1 kleine pompoen
  • 1 groene paprika
  • 8 kleine aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje verse korianderblaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde korianderblaadjes
  • 1 rode ui
  • 6 bosuitjes
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • hot pepper sauce
  • adobo (kruidenmix van het merk Goya, met o.a. zout, knoflook, oragano, peterselie en paprikapoeder - te koop in een surinaamse toko)
  • oreganopoeder
  • peper
  • zout
  • olie
  • azijn
  • rijst
Kruid de 3 soorten vlees met flink veel oreganopoeder, peper en de adobo.
Braad het vlees aan in een grote soeppan, giet er een scheut water bij en laat het daarna garen totdat het vlees bijna van de ribbetjes valt.
Schil en was de bananen, yautía, cassave, pompoen en de aardapelen.
Hak het teentje knoflook.
Snij de banaan schuin in 1 cm dikke plakken, de cassave, de pompoen en de yautía (apart houden!) in grove stukken (ongeveer 6x3x3 cm3) en de paprika in grote (2 cm brede) repen.
Ontdoe de bosui van het donkergroen en de wortel, was ze en snijd dan in 6 cm lange stukken en snij ze overlangs door.
Snij de rode ui in dunne reepjes en overgiet deze met een paar eetlepels azijn.
Voeg 2,5 L à 3 L water toe aan het vlees en breng weer aan de kook.
Doe de cassave, de banaan en de aardappels bij het vlees.
Voeg na 10 minuten de bouillon, de verse koriander, de knoflook en de rest van de groentes toe.
Breng op smaak met de peppers sauce, zout en gedroogde koriander.
Voeg na 10 minuten de rode uireepjes toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer in grote diepe borden of soepkommen en geef er rijst bij.

Geen opmerkingen: