dinsdag 9 september 2008

Poisson á la Congolaise

Oftewel: Vis van Marie Josée.

Onze interimchef combineerde gefrituurde vis met een frisse saus van verse tomaten: een heerlijk en evenwichtig contrast.

Voor 16 personen:


  • 4 kg vismoten (bijv. snoekbaars)
  • 1 bos sellerie
  • 2 bollen knoflook (ja, hele bollen)
  • 2 kg tomaten
  • 2 bosjes bosui
  • wat bouillonblokjes
  • 1 à 2 citroenen
  • een kruidenmix met kerrie, koriander, ui-, knoflook-, paprika-poeder, dille en foelie (wij gebruikten een viskruidenmix van het merk Dalamaya)
  • handje meel




Maak de moten vis goed schoon en ontgraat ze zo mogelijk.
Bestrooi de moten met de meel en de kruidenmix. Pers de citroen erboven uit.
Laat de vis even marineren (het liefst een nacht lang).
Bak de moten gaar (niet teveel tegelijk) in hete zonnebloemolie.


Maak ondertussen de saus door de in ringen gesneden bosui samen met de fijngehakte knoflook (alles!) een minuutje te roerbakken.

Voeg de grofgesneden tomaten en de bouillon toe en laat even pruttelen.


Leg de vismoten voorzichtig in een grote pan en bedek ze vervolgens met de saus. Zet op een zacht vuur. Niet meer roeren, anders gaan de moten kapot. Dien op na ongeveer 15 minuten.

Serveer de vis met rijst, een foufou van griesmeel, verse sambal (van mme jeanetjes en ui, hmm) en een frisse salade.


Geen opmerkingen: