maandag 29 september 2008

Bobotie

Afgelopen vrijdag hadden we de Namibische Benitia als chefkok. Ze had een ontzettend smullen recept meegenomen: Bobotie! Dit licht pittig gerecht ging vergezeld van een salade met banaan - een uitstekende combinatie. Als klap op de vuurpijl had ze zelf nog een melkpudding gemaakt. Volgens sommigen smaakte deze naar kokos - volgens anderen naar biest. Over één ding waren we het eens: heerlijk!

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 gesnipperde uien
  • 3 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels geelwortelpoeder
  • 2 theel. scherpe kerriepoeder
  • 2 theel. gemberpoeder
  • 1 theel. cayennepeper(peri-peri)
  • 2 theel. suiker
  • 2 theel. zout
  • 2 blikken gepelde tomaten a 400 gr
  • 125 gr rozijnen
  • 110 gr tomaten puree
  • 4 eetlepels. vruchten chutney
  • 2 eetl. rode wijnazijn
  • 2 eetl. Worchersterhire sauce
  • 3 eetl abrikozen jam
  • 3 sneetjes brood zonder korst'
  • 250 ml melk
  • 2 kg rundergehakt
  • 2 eieren losgeklopt
  • enkele limoen- of laurierbladeren.

De uien in de zonnebloem olie fruiten
Specerijen met suiker en zout toevoegen en alles 2-3 min. laten bakken.
Van het vuur af tomaten,rozijnen , tomaten puree en chutney , azijn, Worch. sauce en jam erdoor roeren.
Terug op het vuur alles aan de kook brengen en 2-3 min. zachtjes koken
Brood in blokjes in melk weken
Het gehakt bij het tomaatmengsel doen en alles goed mengen
Het brood uitknijpen, de melk bewaren en het brood door het vlees mengen
Alles 40- 60 min. roerend zachtjes koken tot het meeste vocht is verdampt.
Intussen de oven op 180°C voorverwarmen
Het vleesmengsel op smaak brengen met zout en peper en in de ovenvaste schaal doen.
De eieren met de melk loskloppen en over het vlees schenken.
De bovenkant van het eimengsel garneren met de limoen of laurierbladeren en het gerecht 15-20 min in de oven verwarmen tot het ei is gestold.

We aten dit gerecht met een bananensalade, rijst en gries.




Kerrie Piesangslaai

Bestanddele
  • 6 tot 8 Piesangs
  • 2 e perske/appelkooskonfyt
  • 'n Halwe t Borrie
  • 'n Halwe t Kerrie
  • 2 e Mayonaise
  • 1 e Asyn
  • 'n Kwart k Rosyne

Metode
Meng al die bestandele vir die sous en laat 1 uur staan.
Sny piesangs in skywe en meng met sous.
Al die piesangs moet met die sous bedek wees.

Geen opmerkingen: