zondag 18 november 2007

Bakkeljauw









  • 3 pakken bakkeljauwfilet (toko) - ook wel stokvis, gedroogde en gepekelde kabeljauw
  • 2 cassave's
  • 2 zoete aardappels
  • 8 yam's (broodwortel, ook wel (pom-)tajer, oeroei, taro of yàutia)
  • 1 ocumo (ook een soort yam)
  • 5 bakbananen
  • 2 bloemkolen
  • 2 broccoli
  • rode en groene paprika
  • 2 uien
  • 3 eetlepels kerriepoeder (masala)
  • fishsauce
  • peterselie
  • 2 winterpenen
  • zakje croutons
  • stuk fèta
  • laurierblaadjes

Bakkeljauw een dag vantevoren weken en eventjes koken in ververst water met een paar teentjes knoflook, om de vis zo goed mogelijk te onzouten.

Kook de in roosjes verdeelde bloemkool in totaal 10 min, samen met de stukjes peen.
Voeg na 5 minuten de broccoliroosjes toe.
Giet de groentes af.

Bak de ui en de paprika.

Ondertussen de knollen (in grote stukken) koken. 20 min.
De bakbananen in hun schil koken.

Breek de bakkeljauw in stukjes, vis er zoveel mogelijk van de graten uit.
Voeg toe aan de ui: kerrie, fishsauce, visbouillonblokjes, laurier en laat even smoren.
Roer de bakkeljauw erdoor en ook de fijngehakte peterselie. Even goed doorwarmen.

Voeg blokjes fèta, croutons en slasaus toe aan de groentes en serveer als salade.

Serveer de gekookte knollen op een schaal in lange plakken. Serveer de gekookte bananen op dezelfde manier.


Carni stoba ku batata

(recept van 9 november)
Wederom een nieuwe chef! Ze heet Magda en ze komt van Curaçao.

Carni di soba ku batata betekent 'gestoofd varkensvlees met aardappelen'. Het wordt vandaag geserveerd met rijst met rode bonen en spek, bakbananen en sla.

  • 3 kg varkenslappen
  • bosje bosui
  • 1 ui
  • 3 kleuren paprika's
  • ijsbergsla
  • 5 komkommers
  • 4 tenen knoflook
  • 4 enorme vleestomaten
  • 3 avocado's
  • 5 bakbananen
  • 1 kg bruine rijst (= parboiled)
  • 500 g spekreepjes
  • complete seasoning (merk BADIA - te koop bij de videotheek)
  • pikante en gewone sojasaus
  • adobo met komijn
  • paar laurierblaadjes
  • oregano
  • 2 blik kidneybeans (inclusief vocht)
  • 6 grote vastkokende aardappels
  • 1 blik tomatenpuree
Was de varkenslappen in water met een scheut azijn.

Bak de spekjes uit.
Voeg de seasoning, de oregano en de beans hier aan toe.

Snijd het vlees in stukken.
Zet dit op het vuur, samen met de helft van de paprika (in blokjes) , de gesnipperde knoflook en ui, de bosui (in ringetjes), de sojasauzen (paar flinke scheuten), wat adobo en de laurier.
Bak dit geheel ongeveer 15 minuten.
Voeg dan de tomatenpuree en de stukken aardappel toe en laat pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.

Kook de rijst gaar door 5 kopjes rijst te mengen met 8 kopjes water, het spek-met-bonen-mengsel en de rest van de fijngesnipperde paprika. Dit duurt zo'n 15 minuten.

Snijd de bakbananen in dunne plakjes en frituur deze goudbruin.

Maak een sla van de tomaten, sla, komkommmer en avocado, samen met mayonaise en een klein beetje kechup.

Moro

Dominicaanse rijst met bonen.
(recept van 26 oktober)

Voor 10 personen

  • 2 kg rundergehakt
  • 2 blik bruine bonen à 800 g
  • 1,5 kg rijst
  • 1 grote ui
  • oregano
  • thaise basilicum
  • cayennepeper
  • bosje peterselie
  • 4 eieren
  • adobo
  • peper
  • zout
  • paneermeel
  • pakje boter
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 blik tomatenpuree
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje lenteuitjes
  • 8 tomaten
  • wittekool, rode kool, ijsbergsla, komkommer
Wrijf de oregano fijn in je handpalm en meng dit samen met de cayennepeper, adobo, zwarte peper, zout, fijngesneden half bosje peterselie, de 4 eieren en het gehakt.
Kneed er ook paneermeel door, totdat het mengsel redelijk stijf is.
Draai er gehaktballetjes van ter grootte van een ei.
Bak de gehaktballetjes langzaam in de boter.

Snij voor de salade de kolen en de ijsbergsla in reepjes en de komkommer in plakjes.
Meng dit alles en voeg vervolgens de in plakken gesneden tomaat toe.
Meng vlak voor het opdienen nog een dressing door de salade.

Smoor een mengsel van de fijngesneden ui, de helft van de parika's, de rest van de peterselie, 2 bouillonblokjes, nog wat tomatenpuree en twee gehakte teentjes knoflook.
Voeg als de ui zacht is de blikken bruine bonen (inclusief vocht) toe.
Als dit geheel weer kookt voeg dan de gewassen rijst toe en vul aan met water totdat het 1,5 cm boven de rijst staat.
Even goed doorroeren en het mengsel afdekken met aluminiumfolie.
Op laag vuur laten koken, totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen (15 à 20 min)

Maak een saus door de rest van de fijngesneden paprika, een halve gesnipperde ui en het in ringetjes gesneden bosje lenteuitjes te wokken en aan te vullen met een scheut tomatenpuree.
Voeg hier de gehaktballetjes aan toe.

Serveer alles - eet smakelijk!