zaterdag 13 oktober 2007

Arroz con Pollo

.... oftewel Rijst met Kip.
Chefkok Aura schotelde ons dit voor als een eenvoudige voedzame maar niet vette maaltijd. Heerlijk lekker. Doet denken aan paella.

Voor 6 personen

  • 1 kg drumsticks
  • 1 dikke plak ham
  • 6 eieren
  • 1 citroen
  • 750 g rijst
  • 1 blik tomatenpuree
  • 1 grote ui
  • 1 groene paprika
  • 2 preien
  • 250 g (diepvries) doperwten
  • klontje boter
  • 1 bouillonblok
  • 2 el adobo (met peper)
  • maggi
  • 3 el gedroogde oregano
  • 2 el paprikapoeder
  • el cayennepeper
Maak de kip schoon met de in stukken gesneden citroen. Laat 5 minuten rusten.
Spoel de kip schoon en droog af.
Wrijf de oregano fijn in je handpalm en kruid de kip ermee. Meng ook de rest van de kruiden door de kip.
Braad de kip aan en sudder deze gaar in ongeveer 30 à 40 min. Af en toe wat water toevoegen.
Kook de rijst gaar.
Snijdt ondertussen de ham in dobbelsteentjes, de paprika in korte reepjes, snipper de ui en de prei.
Bak de ham zachtjes -blijf roeren. Na 10 min. ui, parika en prei toevoegen evenals de bouillon, wat zout en peper en wat maggi. Voeg een beetje water toe.
Kook de doperwten in 10 min gaar. Voeg wat van dit kookvocht toe aan de pan met ham en prei, samen met de tomatenpuree.

Bak de eieren.

Meng in een grote pan (of wok) op laag vuur de rijst met de verschillende groentes. Schep voorzichtig om en om totdat alle rijst een kleurtje heeft.

Doe de drumsticks bij de rijst en serveer met de gebakken eieren.

zaterdag 6 oktober 2007

Dominicaanse Sancocho


We zijn in dit nieuwe seizoen begonnen met een nieuwe chef: Aura.

Zij komt uit de Dominicaanse Republiek en we maakten gisteren met haar Sancocho, een soort maaltijdsoep:

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 250 g. hamlappen
  • 350 g. krabbetjes
  • 250 g. spek
  • 3 groene kookbanananen
  • 3 stuks yautía (in de toko ook wel (Chinese) Tajer of Tayer)
  • 2 cassaves
  • 1 kleine pompoen
  • 1 groene paprika
  • 8 kleine aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje verse korianderblaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde korianderblaadjes
  • 1 rode ui
  • 6 bosuitjes
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • hot pepper sauce
  • adobo (kruidenmix van het merk Goya, met o.a. zout, knoflook, oragano, peterselie en paprikapoeder - te koop in een surinaamse toko)
  • oreganopoeder
  • peper
  • zout
  • olie
  • azijn
  • rijst
Kruid de 3 soorten vlees met flink veel oreganopoeder, peper en de adobo.
Braad het vlees aan in een grote soeppan, giet er een scheut water bij en laat het daarna garen totdat het vlees bijna van de ribbetjes valt.
Schil en was de bananen, yautía, cassave, pompoen en de aardapelen.
Hak het teentje knoflook.
Snij de banaan schuin in 1 cm dikke plakken, de cassave, de pompoen en de yautía (apart houden!) in grove stukken (ongeveer 6x3x3 cm3) en de paprika in grote (2 cm brede) repen.
Ontdoe de bosui van het donkergroen en de wortel, was ze en snijd dan in 6 cm lange stukken en snij ze overlangs door.
Snij de rode ui in dunne reepjes en overgiet deze met een paar eetlepels azijn.
Voeg 2,5 L à 3 L water toe aan het vlees en breng weer aan de kook.
Doe de cassave, de banaan en de aardappels bij het vlees.
Voeg na 10 minuten de bouillon, de verse koriander, de knoflook en de rest van de groentes toe.
Breng op smaak met de peppers sauce, zout en gedroogde koriander.
Voeg na 10 minuten de rode uireepjes toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer in grote diepe borden of soepkommen en geef er rijst bij.